A sísiklók nyomában
2024. március 04. írta: SikIó NapIó

A sísiklók nyomában

Nem csoda, hogy a kötélpályás járművek és siklóvasutak rokon járművek. Mind a két eszköz azt a célt szolgálja, hogy lehetővé tegye az extrém meredek magasságokon való közlekedést is. Ahol pedig hegy és lejtő van, ott hó esetén jó eséllyel síelni is fognak. A téli sport ikonikus járműve természetesen a sífelvonó, azonban nem feltétlenül kizárólagosan. A világban számos helyen ugyanis siklók is találhatók a sípályák közelében, annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbb, legkényelmesebb és biztonságosabb módon álljanak a téli sportok kedvelőinek szolgálatára. Ezeknek jártunk utána.

Cairngorm Mountain Railway, Skócia

_111487363_cairngormrailway_jpg.webp

A Cairngorm Mountain Railway a skóciai havas hegycsúcsokon (forrás: bbc.com)

Az Egyesült Királyság legmagasabban közlekedő siklóvasútja a skóciai Cairngorm-hegyen közlekedik. A vonalat azért hozták létre a zord körülmények között, mert a környéken található népszerű síparadicsom hagyományos sífelvonóját, a White Lady Chairliftet szerették volna kiváltani egy biztonságosabb közlekedési eszközre. Minderre azért volt szükség, mert a hegyen akár 100-120 kilométeres erősségű szél is fújhat, ami elengedhetetlenné tette a zárt kocsikkal rendelkező, masszív siklóvasút megépítését.

A sikló sebessége síszezonban 36, szezonon kívül 18 kilométer per óra, és összesen 1970 méternyi utat tesz meg. Ezalatt három megállót érint: Base-t, Sheilinget és a felső állomást, Ptarmigant, amely 1097 méter magasságban található. 2001-es létesítésével a síelni vágyók biztonságos és környezettudatos módon juthatnak fel a hegy csúcsára, ugyanis a jármű hajtásáról 500 kilowattos elektromos motorok gondoskodnak, működésüket pedig a sikló két szerelvényéből adódó ballasztrendszer tesz még energiahatékonyabbá.

Ótátrafüredi Siklóvasút, Szlovákia

funicular_hrebienok_2013b.JPG

Az Ótátrafüredi Siklóvasút működés közben (forrás: wikipedia.org)

1908 óta közlekedik Ótátrafüredről sikló a Tarajka (Hrebienok) hegycsúcsra. A végállomásnál egy hegyi szálló található, valamint egy több tonna jégből készült templom is, amelyet minden évben újraalkotnak a világ ismert épületei közül választva mintát. Korábban a Notre-Dame-ot, a Szent Péter Bazilikát vagy éppen a Sagrada Famíliát alkották meg a jégszobrászok, 2023-ban pedig a londoni Westminster-apátság jégmását lehetett meglátogatni a hegyen. Az aktív pihenést előnyben részesítők számos lélegzetelállító magashegyi túraútvonalat, valamint egy híres síközpontot is találnak Tarajkán, azonban utóbbi már csak időszakosan működik. Közvetlenül a siklóvonal mellett pedig egy 3180 méter hosszú szánkópálya is fellelhető, sőt a sikló alsó állomásánál egy szánkóbolt is várja a látogatókat.

Zugspitze, Németország

mf_0502_bzb_zahnradbahn_raw_0028_e9e76f17.jpg

Lélegzetelállító panoráma a Zugspitze gerincén (forrás: zugspitze.de)

A közel 100 éve üzemelő Zugspitze Glacier Railway Ausztria és Németország határán fekszik. A siklók igen közeli rokonának számító fogaskerekű vasút Németország legmagasabb hegycsúcsára, a Zugspitzére viszi fel utasait, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező hegyekre és gleccserekre. Az arra járóknak pedig lehetősége adódik arra is, hogy az ott található sípályán, lenyűgöző kilátást élvezve hódoljanak téli elfoglaltságuknak.

Gornergrat-bahn, Svájc

1_zermatt_evening_2022.jpg

Zermatt felkapott turisztikai központ lett, köszönhetően a Matterhornra való csodás kilátásnak (forrás: wikipedia.org)

A Zermatt nevű település egyre nagyobb népszerűségnek örvend a túrázók és síelni vágyók körében. A varázslatos szépségű svájci településről szép kilátás nyílik a Matterhornra. Innen indul útjára a Gornergrat sikló is, amely 33 perc alatt teszi meg a 3089 méter magasságban fekvő Gornergrat hegycsúcsra vezető utat.

Bürgenstock-bahn, Svájc

stansstad_burgenstock-bahn_asv2022-10_img2_1.jpg

A Bürgenstock-bahn útja a hegyoldalban (forrás: wikipedia.org)

A Bürgenstock-hegy a Luzerni-tó partján található, és érdekessége – a festői tájra való kilátáson túl ─, hogy tetejére egy siklóval is fel lehet jutni. Alsó állomását a Kehrsiten-Bürgenstock kompállomástól lehet megközelíteni. A jármű 434 méterről indul és 874 méteres magasságban érkezik felső állomására, ahol számos szállodakomplexum várja a kikapcsolódni vágyókat. A sikló ingaüzemű, közös acélkábelen mozgatott két kocsiból áll. A pálya hossza 930 méter, melyet a kocsik mindössze négy perc alatt tesznek meg. 1888-ban adták át a nagyközönségnek, azonban, ahogy a liftet is, ezt a szerkezetet is több ízben korszerűsítették azóta, meghagyva a siklókabinok 19. századi látványvilágát. A hegyen természetesen síelni is lehet, valamint kipróbálni Európa legmagasabb kültéri felvonóját, a Hammetschwand liftet.


Gubałówka siklóvasút, Lengyelország

wagonik-gubalowka.jpg

Zakopanéról talán már minden síelő hallott, a Gubalówka hegyvonulatára pedig siklóval is fel lehet jutni (forrás: zakopane.pl)

Lengyelország legmagasabban fekvő városa és egyben az ország téli központja Zakopane, amely nem véletlenül örvend népszerűségnek a téli sportok kedvelői között. A város híres piaca mellől közvetlenül a Gubalówka hegyvonulatára indul siklójárat. A modern jármű 120 személyt szállít fel 3,5 perc alatt az 1122 méteres magasságban fekvő felső állomásra, ahonnan egészen a városig vissza lehet síelni.

St. Regis Deer Valley sikló, USA

the_st_regis_at_deer_valley_park_city_utah_photo_d_ramey_logan.jpg

A szállodakomplexum magánsiklója halad célja felé (forrás: wikipedia.org)

A Utah államban lévő Park City közelében hatalmas síközpont és szállodakomplexum található, amely egy saját sikló létesítésével könnyíti meg vendégei időtöltését. A St. Regis sikló összeköti a komplexum különböző épületeit, valamint a hegytetőn található sípályákat a könnyebb és kényelmesebb feljutás érdekében. A siklókocsikat a híres svájci Gangloff vállalat készítette, amely 1929 óta készít kocsikat siklóvasutak számára szerte a világon. A vonal érdekessége, hogy az átlagos siklókkal ellentétben két kocsija külön is működtethető, így inkább luxusliftnek tekinthető, amely egyidejűleg 15 főt képes felszállítani a hegytetőre 90 másodperc alatt, miközben 20-80 fokos dőlésszöget győz le.

Standseilbahn Schwyz–Stoos, Svájc

1_1.jpg

A Standseilbahn Schwyz-Stoos sikló a legmeredekebb szakasza előtt. (forrás: espazium.s3.eu-central-1.amazonaws.com)

A világ legmeredekebb siklóvasútja található Zürichtől nagyjából 50 kilométerre, a Stoos nevű, 150 fős falu mellett, amely a svájciak kedvelt síparadicsoma. A kötöttpályás vonal maximum meredeksége 110%-os, ráadásul a sikló három perc alatt teszi meg 1720 méter hosszúságú útját, amely során három alagúton és két hídon keresztül halad át. A siklóvonal úgy lett kialakítva, hogy a faluból közvetlenül induljon, és az utasok a legfelső állomáson pedig azonnal át tudjanak szállni a sífelvonóra.

 

Rövid listánk közel sem teljes, azonban a világ számos pontján megtalálható síparadicsomokat és siklóvasutakat érintett. Ezek a járművek pedig lehetővé teszik, hogy egyszerű és kényelmes módon jussanak el a síelni vágyók a hegytetőkön található pályákhoz. A siklók sajátosságainak köszönhetően kényelmesen szállíthatók rajtuk a sportfelszerelések, ráadásul a nagy meredekségű hegyoldalakon való közlekedést környezetbaráttá és biztonságossá teszik, még zord körülmények között is.

 

Források:

https://siklonaplo.blog.hu/2023/11/29/burgenstock_ahol_egy_lift_erdekesebb_mint_egy_siklo

https://siklonaplo.blog.hu/2022/12/08/siklo_a_fellegekben_a_skot-felfold_igaslova

https://srdvresidences.com/st-regis/the-st-regis-funicular/

https://siklonaplo.blog.hu/2023/06/16/csucsteljesitmeny_a_siparadicsomban_bemutatkozik_a_vilag_legmeredekebb_sikloja

https://zugspitze.de/en/About-us/Company/History-milestones

https://kirandulo.reblog.hu/fogaskerekuvel-3089-meter-magasra---gornergratbahn

https://www.gornergrat.ch/en/

https://www.zakopaneinfo.hu/index.php?strona,doc,pol,glowna,1532,0,527,1,1532,ant.html

https://www.seelesarcs.com/buses/getting-around-guide-to-region-700462

https://www.ski.com/blog/the-best-chairlifts-trams-funiculars/

https://www.magas-tatra.info/turazas/2015/10/tarajka-hrebienok.html

https://roadster.hu/hat-svajci-hegyvideki-falu-ahova-barmikor-elszoknenk/

https://kirandulo.reblog.hu/fogaskerekuvel-3089-meter-magasra---gornergratbahn

https://sielok.hu/siterep/gubalowka/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3118345325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása