Kézi hajtású kötélpályás kabin a szlovéniai hegyekben – videón a nem mindennapi jármű
2024. január 26. írta: SikIó NapIó

Kézi hajtású kötélpályás kabin a szlovéniai hegyekben – videón a nem mindennapi jármű

 

gettyimages-1344877331.jpg

Blogunkon a siklók csodálóiként olykor a jármű tágabb családfájának különlegesebb tagjait is szemlézzük. Korábban szót ejtettünk  köteles hajtású felvonókról, mint például a Hammetschwand liftről, mely Európa legmagasabb kültéri felvonója, vagy éppen lélegzetelállító sífelvonókról, melyeken utazva páratlan panoráma tárulhat elénk. E modern, mérnöki bravúrok nem csoda, ha mindannyiunkat lenyűgöznek. Monumentalitásuk pedig elfeledtetheti velünk, hogyan is született meg az első sikló: egy leküzdhetetlennek tűnő akadállyal való találkozáskor, melyet elődeink mégis legyőztek. A siklók, valamint a további alternatív kötélpályás járművek célja – bármilyen formát is öltsenek ─, hogy eljuttassák az embereket és rakományukat egy helyszínről egy másikra, még ha az különös nehézségekbe is ütközik.

Szlovéniában a Száva folyón való átkeléshez a Kum hegynél éveken át egy Cicka nevű, nem túl bizalomgerjesztő látványt nyújtó, ám kézi hajtású drótkötélpályát használtak. Az izgalmas közlekedési módot sajnos ma már nem vehetik igénybe az érdeklődők, mivel használata túl veszélyessé vált, és senki nem áldozott rá forrást, hogy korszerűsítse a csupán évi néhány arra tévedő turista által használt eszközt.

Azonban nem a Cicka volt az egyetlen különleges kézi hajtású kötélpálya Szlovéniában. Egy kissé máshogy festő jármű azonos működési móddal még mindig használható, köszönhetően a karbantartását a mai napig elvégző Florijan Lebannak. Leban évente két-három alkalommal megolajozza a járművet, így az továbbra is használható az arra járó turisták számára.

Tom Scott angol vlogger felkereste a nem mindennapi eszközt, és interjút készített a karbantartójával.

Forrás: 

https://www.youtube.com/watch?v=72RxerDwzEo

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6718311687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása