Egyetlen út a sziget felé – a Dursey-szigeti kábelvasút
2023. június 29. írta: Lázár Luca

Egyetlen út a sziget felé – a Dursey-szigeti kábelvasút

A Dursey-sziget Írországban, a Beara-félsziget délnyugati részének közelében található. A maga 6,5 kilométeres hosszúsága és 1,5 kilométeres szélességéből adódó különös fizikai adottságai miatt is állandó lakosainak száma alacsony, mindössze hatan élnek itt. A szigeten nincsenek sem üzletek, sem pedig éttermek, ugyanakkor egy időben egy postahivatalt működtettek, amely azóta már bezárt, jelenleg a sziget nagy részén nyaralók találhatók. A turisták és madármegfigyelők számára népszerű kirándulóhely, ezért az egyetlen szárazföldi összeköttetése, a Dursey Soundon át közlekedő drótkötélpálya nagy népszerűségnek örvend.

dursey-island-cable-car-1_1_0.jpg

A Dursey-szigeti kötélpálya megállója, és a felújított kabin. (forrás: corkcoco.ie)

A sziget nevezetességei

A kirándulni vágyók számára tökéletes úticél lehet a kis sziget, annak ellenére is, hogy korábban többszáz fő élt itt, és az infrastruktúra is színesebb volt, mint manapság. Lehetőségük van például megnézni egy jelzőtornyot, amely még 200 évvel ezelőtt, a napóleoni háborúk idején épült, és jelenleg is a sziget legmagasabb pontján áll.

Egy másik nevezetesség a Skellig Rockról származó szerzetesek által épített Kilmichael-templom. Ennek sajnos ma már csak a romjai láthatók, azonban O'Sullivan Beare kastélyát a mai napig lehet látogatni. Az épület tragikus hírneve abban rejlik, hogy 1602-ben angol katonák a rebellis szigetlakókat innen dobták a tengerbe.

dursey-island-cable-car-2.jpg

A 250 méter magasan húzódó kötélpálya. (forrás: corkcoco.ie)

Írország drótkötélpályája

A jármű, amelyet 1969-ben nyitották meg a szigetlakók számára, hogy a szárazföldre juthassanak, az ország egyetlen drótkötélpályája, emellett pedig az egyetlen olyan európai kötélpálya rendszerű eszköz, amely a nyílt tenger felett közlekedik. Ennek hiányában régen gyakran napokig a szigeten rekedtek az ott lakók, és csak hajóval tudtak közlekedni az erős árapályos és sziklás, zátonyos csatornán, amely a két part között húzódik.

Az ír járműhöz tartozó kötél 250 méter magasan húzódik, és az itt járó kabin a Beara-félsziget csúcsán lévő Ballaghboy településről indulva 10-15 perc alatt teszi meg a félsziget és a sziget közti távolságot. Nyártól naponta több alkalommal is indítanak turnusokat.

Aki utazásra adja a fejét, ne lepődjön meg olyan furcsaságok láttán, minthogy az állatokat is a kötélpálya segítségével szállítják a gazdák, vagy a lakosok számára szükséges élelmet pakolnak a kabinba, amely első látásra nem fest túl bizalomgerjesztőnek, azonban az utazás során tapasztalt bámulatos kilátás, valamint a sziget szépsége és nevezetességei mindenért kárpótolnak bennünket.

2f3c08805e86126b2c47af558e9138f6.jpg

A járművel nemcsak emberek utazhatnak, hanem állatokat és élelmiszert is szállítanak rajta. (forrás: pinterest.com)

Forrás:

https://www.thesun.ie/travel/10713399/irish-island-only-cable-car-dolphins-colourful-village-dursey/

https://allaroundireland.ie/dursey-island-cable-car/

https://youtu.be/T9UN5eI4NH0

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2918152228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása