Bürgenstock, ahol egy lift érdekesebb, mint egy sikló
2023. november 29. írta: SikIó NapIó

Bürgenstock, ahol egy lift érdekesebb, mint egy sikló

Vannak olyan elképesztő meredekségű területek, ahol még a kifejezetten nagy szintkülönbségek áthidalására szolgáló siklók sem boldogulnak. Ilyenkor jönnek képbe a kötöttpályás közlekedési mód ─ elsőre talán meglepő módon ─ rokonainak tekinthető liftek.

ch_lu_kastanienbaum_hammetschwand-elevator_1118_3x2-r_5k_1.jpg

Európa legmagasabb kültéri liftje (wikimedia.org)

 

A liftek mindenki számára hétköznapinak számítanak, irodaházakban, plázákban, akár lakóépületeinkben is találkozhatunk velük, és nem fér hozzá kétség, hogy szinte mindenki „utazott” már velük. Sokkal közelebb állnak hozzánk, gyakrabban találkozunk velük, mint a siklókkal. Azonban a siklóknak talán éppen ezért megvan a maguk előnye: lélegzetelállító tájakon, különleges utazások, városnézések és túrázások során vehetjük őket igénybe. Azonban létezik egy nem mindennapi hely, ahol a két világ találkozik. A svájci Alpok Bürgenstock nevű csúcsán utazhatunk hagyományos siklóval is, azonban az élményt még feledhetetlenebbé teszi egy igazán kivételes lift, mely páratlan látványt nyújt az érdeklődőknek.

luzern_burgenstock_hammetschwand_lift.jpg

A Bürgenstock csúcs éke, a Hammetschwand lift (wikimedia.org)

 

A Hammetschwand lift

A világ talán egyik legizgalmasabb liftje, de kétségtelenül Európa legmagasabb kültéri felvonója a svájci Alpokban lévő Hammetschwand lift, mely több mint 100 éves. Nevét a csúcson található kilátóról kapta, melyet a felvonó a lentebb elterülő túraútvonallal köt össze. Különlegességét nem csupán az adja, hogy jelentős szakaszán kültéren és üvegfalú kabinnal közlekedik, ezzel lehetőséget nyújtva a csodás panoráma megtekintésére, hanem kinézete is igazán földöntúli. Ráadásul a világ egyik leggyorsabb liftje is. Felső állomása 1114 méter magasságban található, maga a 12 fő befogadására alkalmas kabin pedig kevesebb mint egy perc leforgása alatt 153 métert tesz meg a csúcsig. A szerkezetet 1905-ben építették Franz-Josef Bucher kezdeményezésére. A svájci mágnás a szállodaipar és a vasút révén gazdagodott meg és rengeteg sikló megépítése fűződik a nevéhez, mint például a Reichenbachfall sikló vagy a Monte San Salvatore sikló.

hammetschwand-lift_am_burgenstock_mit_wolkendecke_uber_dem_vierwaldst_ttersee_panoramio.jpg

A fenti megállóból körültekintve az az érzésünk támadhat, hogy a világ csúcsán állunk (wikimedia.org)

 

A Bürgenstock hegy a Vierwaldstätti-tó, másnéven Luzerni-tó partján magasodik a környék fölé. A különleges alakú tó egy hegyekkel körülvett csodaszép területen fekszik. Nevét a tavat körülvevő négy waldstatt-ról, azaz kantonról kapta, Uriról, Nidwaldenről, Schwyzről, és Luzernről.

6617-6618_vitznau_vierwaldst_ttersee.jpg

A négy kantont elválasztó Luzerni-tó (wikimedia.org)

 

Bürgenstock-bahn

Akinek tériszonya van a rendkívül meredek és gyors utazás puszta gondolatától is, azonban részesülni szeretne a környék csodás látványából, választhatja a Bürgenstock-bahnt, azaz siklót is. Alsó állomását a Kehrsiten-Bürgenstock kompállomástól tudjuk megközelíteni. A jármű 434 méterről indul és 874 méteres magasságban érkezik felső állomására, ahol számos szállodakomplexum várja a kikapcsolódni vágyókat. A sikló ingaüzemű, közös acélkábelen mozgatott két kocsiból áll. A pálya hossza 930 méter, melyet a kocsik mindössze négy perc alatt tesznek meg. 1888-ban adták át a nagyközönségnek, azonban, ahogy a liftet is, ezt a szerkezetet is több ízben korszerűsítették azóta, meghagyva a siklókabinok 19. századi látványvilágát.

burgenstock_bahn_panoramio.jpg

A Bürgenstock-bahn útja a hegyoldalban (wikimedia.org)

 

Vierwaldstätti-tó környéke több mint kétszáz éve töretlen népszerűségnek örvend a turisták körében. A gleccserből kialakult 114 négyzetkilométer kiterjedésű tavat számos medence és öböl tagolja, és alpesi hegycsúcsok övezik. Kétségtelenül kihagyhatatlan desztináció. Ráadásul mind a két fent bemutatott szerkezet felejthetetlen élménnyel gazdagíthatja utazásunk, hiszen mind a siklóról, mind a liftből elképesztő kilátás tárul a szemünk elé.

stansstad_burgenstock-bahn_asv2022-10_img2_1.jpg

A páratlan kilátásért nem csak lifttel tudunk utazni (wikimedia.org)

 

 Források: 

https://www.erdekesvilag.hu/hammetschwand-lift-europa-legmagasabb-kulteri-liftje/

https://noizz.hu/szines/elkepeszto-kulteri-lift-a-svajci-alpokban/5qn81y2

https://hu.frwiki.wiki/wiki/Ascenseur_du_Hammetschwand

https://kotelpalya.blog.hu/2018/03/10/burgenstock_svajci_sziklamaszas_sikloval_es_szemelyfelvonoval

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6618270029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása