A bolygó hollandi nem csak egy hajóslegenda
2023. május 31. írta: Lázár Luca

A bolygó hollandi nem csak egy hajóslegenda

Fokváros közelében rengeteg magaslati pont található, azonban csak egynek a tetejére vezet siklóval az út. Az Afrika déli partszakaszán elhelyezkedő Cape Point egyik csúcsán egy 19. századi világítótorony várja a látogatókat. Ha épp szerencséjük van, ottjártukkor az égbolton talán még a bolygó hollandi legendájában szereplő hajó is megjelenik, mellyel egykor V. György brit király is találkozott.

siklo.jpg

A The Flying Dutchman siklóvasút Thomas T. Tucker névre keresztelt kabinja (forrás: wikipedia)

Afrika két bolygó hollandija

A siklóval való közlekedés a világ minden táján jelen van, így nem meglepő, hogy Afrikában is találunk rá példát. A kontinens első és egyetlen személyszállító siklója Fokvárostól nem messze, Cape Pointon helyezkedik el. A ’The Flying Dutchman’ névre keresztelt közlekedési eszköz impozáns kilátással rendelkező helyen fekszik. Cape Point, Dél-Afrika egyik legismertebb magaslati pontja az óceánpart mentén található a Cape-félszigeten. A kilátópont a Fokvárostól délre elhelyezkedő Cape Point Természetvédelmi Terület része, mely a Dél-Afrikai Köztársaság egyik legfestőibb vidékeként ismert.

A ’The Flying Dutchman’ magyarra lefordítva bolygó hollandit jelent, a névválasztás pedig nem véletlen. A bolygó hollandi egy hányatott sorsú hajóról szóló tengerészlegenda, mely egyik változatának helyszínéül a félsziget szolgált. A történet szerint az eredetileg Hollandiából származó hajó, melynek kapitánya Hendrik van der Decken volt, 1641-ben Jakartából indult haza, a Cape-félszigetet elérve azonban viharos időjárásba keveredett, szél tépte a vitorlát és hullámok öntötték el a fedélzetet. Hendrik van der Decken, a hajó kapitánya már többször is sikeresen megkerülte a Cape Pointot, ám a viharos idő láttán a rémült legénység könyörgött neki, hogy forduljanak vissza. A kapitány nem volt hajlandó eleget tenni a személyzet kérésének: a kormányhoz kötötte magát és megesküdött, hogy körbehajózza Cape Pointot, még akkor is, ha az ítéletnapig tart majd. Ettől a ponttól kezdve a történetnek számos verziója létezik. Az egyik változat szerint a kapitány elhatározását követően egy angyal jelent meg a fedélzeten. Decken mérgében lelőtte az angyalt, melynek következtében korábban kimondott óhaja, miszerint megkerüli Cape Pointot, teljesült aznap este, azonban ezt követően ő és legénysége arra volt ítélve, hogy az örökkévalóságig vitorlázzanak majd ezeken a vizeken.

legenda.jpg

Charles Temple festménye a legendában szereplő hajóról. (forrás: wikipedia)

Az elmúlt majdnem 400 évben többen is látni vélték a legendás hajót, mely az elmondások szerint pirosan fénylik az éjszakában, fedélzetén egy őrült kapitánnyal. A történelmi feljegyzések szerint V. György brit király is látta legénységével a bolygó hollandit, amikor 1881-ben még fiatal hercegként a Brit Gyarmatbirodalom országait járta be.

Irány a világítótorony!

Az útvonal, melyen a 'The Flying Dutchman’ sikló közlekedik, egy 1859-ben épült világítótoronyhoz viszi a látogatókat. Korábban az utat a turisták egy kisbusszal tehették meg, de a növekvő látogatószám következtében a városvezetés úgy döntött, hogy az autóbuszt fenntarthatóbb és több utas szállítására képes, elektromosan működő siklóra cseréli. A jármű nemcsak Afrika egyetlen személyszállító siklója, hanem teljes mértékben dél-afrikai erőforrásokból is készült. A kötöttpályás közlekedési eszköz pályáját a busz vonalán alakították ki, azonban a keskeny úton csak egyetlen sínpálya fért el, így a kétirányú közlekedést félúton egy kitérővel oldották meg. A vonalon mozgó két kabint – melyeket ’Nolloth’ és ’Thomas T. Tucker’ névre kereszteltek a környéken elsüllyedt hajókra emlékezve – kötelek segítségével húzzák végig a pályán, melyeket elektromos áram hajt. A környezetbarát közlekedési eszköz 1996 decembere óta működik és az 585 méter hosszú út alkalmával 40 látogatót képes egyszerre szállítani. A siklónak összesen két megállója van, így a parkolóból 3 perc utazással a látogatók már Cape Point legmagasabb csúcsán találhatják magukat.

Az Európában megszokott és jól ismert közlekedési eszköz jelenleg Afrikában még egyáltalán nem elterjedt. Az elektromosan működő kötöttpályás közlekedési eszköz azonban egy kiváló precedense lehet további siklók kialakításának a kontinensen, és ki tudja, általuk talán még több legendával ismerkedhetünk meg.

cape_point.jpg

A Fokföld közelében található Cape Point világítótorony (forrás: gettyimages)

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Dutchman_Funicular

https://www.goodthingsguy.com/lifestyle/funicular-systems-cape-point/

https://capepoint.co.za/facilities/

https://www.roselinde.me/south-africa-cape-point/

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1418136046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása