Bulnes sikló, a túrázók megmentője
2023. augusztus 25. írta: SikIó NapIó

Bulnes sikló, a túrázók megmentője

Az egyik legeldugottabb település Spanyolországban a hegyvidéki Bulnes, ugyanis csak gyalog vagy siklóval érhető el, azonban felkeresése megéri a fáradságot, hiszen lélegzetelállító kiránduló útvonalakkal rendelkezik. A páratlan természet és a hatalmas hegyek ölelésében fekvő település igazi túraparadicsom.

Mindössze 26 lakosa van az apró falunak, mely az észak-spanyolországi Asztúria tartományban található, és egészen a közelmúltig nem volt olyan útja, amely összekötötte volna a szomszédos falvakkal. Egyetlen hegyi gyalogösvény vezetett fel Bulnesbe, így az 1990-es években az Asztúriai hercegség tervezett siklót építeni a területre, hogy véget vessen az apró falu elszigeteltségének és fellendítse a helyi turizmust.

bulnes_14_53_37_548000.jpeg

Bulnes falu látképe. (wikimedia.org)

Kirándulás a hegy szívébe

Bulnes számos túraútvonal kiindulópontja, amelyek mind a Picos de Europa Nemzeti Parkba vezetnek.  A parkot alkotó hegység nevének jelentése Európa csúcsai. Eredetének széles körben elfogadott magyarázata szerint az Amerikából érkező hajók elsőként ezeket a hegycsúcsokat pillantották meg a kontinensre érkezve.

naranjo-de-bulnes-6489260_1280.jpg

A Naranjo de Bulnes lélegzetelállító mészkőcsúcsa (pixabay.com)

A túraútvonalak legismertebbike 5,5 kilométer hosszan barlangokon át és páratlan kilátóhelyeken keresztül vezet a Naranjo de Bulnes csúcsára. Azonban hegyismeretet és kitűnő fizikai állapotot igényel, nehéz útnak tekinthető. Az útvonal csak egyirányú, így aki Bulnesbe szeretne visszatérni, nagyjából kilencórányi sétával számolhat.

funicular_panoramio_6.jpg

A föld alatti sikló bejárata. (wikimedia.org)

Mindez azonban megéri a fáradságot, hiszen az apró faluban több étterem is található, valamint megfelelő szállás is, ahol visszanyerheti a túrázó az erejét. A 21. század elejéig meglehetősen nehézkes volt megközelíteni, hiszen mindössze egy körülbelül öt kilométernyi, meredeken emelkedő, járművel nem megközelíthető úton lehetett járni, mely a közeli Poncebos városból vezetett fölfelé. Igaz, a Texu-csatorna gyönyörű kilátással és festői környezettel kárpótolta a túrázókat, azonban 2001-ben a távolság áthidalásához egy siklót építettek az útvonalra, mely a Peña Maín nevű hegy alatt fúrt alagúton halad át. A jármű igen sikeressé vált, az első tíz évében 500 000 utast szállított a hegyi faluba.

funicular_de_bulnes_ago_2020_14_46_28_676000.jpeg

A Bulnes sikló megállója (wikimedia.org)

A Bulnes sikló

A kétkocsis, összesen 48 utas befogadására képes sikló mindössze hét perc alatt éri el Bulnest, és megközelítőleg 400 méter magasra emelkedik, ráadásul csomag- és ételszállításra is alkalmas, ami jelentősen megkönnyíti a helyiek életét. Összesen két megállóval rendelkezik, és pontosan 2227 méternyi utat tesz meg 18 km/órás sebességgel.

subida_a_bulnes.jpg

A jármű belső kialakítása (wikimedia.org)

A sikló főszezonban, tehát nyáron és ősz elején délelőtt 10:00 és este 20:00 óra között közlekedik, szezonon kívül 10:00-től 12:30-ig, és 14:00-tól 18:00 óráig jár nagyjából félóránként, és a helyiek számára ingyenes.

 

Források:

https://www.infobae.com/espana/2023/07/12/uno-de-los-pueblos-mas-escondidos-de-espana-solo-se-puede-llegar-a-pie-o-en-funicular-y-tiene-rutas-de-senderismo-impresionantes/

https://hu.frwiki.wiki/wiki/Funiculaire_de_Bulnes

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulnes_Funicular

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5218200879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása