Kettő az egyben – a zürichi felvonó története
2022. november 04. írta: Sikló Napló

Kettő az egyben – a zürichi felvonó története

Svájc az igazán különleges siklók és felvonók hazája. Itt található a világ legmeredekebb siklója és Európa egyik legmagasabban közlekedő felvonója is, de nem kell ellátogatni a hegyekbe, hogy érdekességekkel találkozzunk: a zürichi Dolderbahn szakmai meghatározása szerint ugyanis már nem számít siklóvasútnak, annak ellenére, hogy annak épült. A Dolderbahn a város két szomszédos kerülete, Höttingen és Fluntern között közlekedik az Adlisberg hegyet átszelve, így ez a vasút sokkal inkább funkcionál ténylegesen tömegközlekedési eszközként, semmint turistalátványosságként. Persze ha éppen Zürichben járunk, semmiképp sem érdemes kihagyni, hiszen egy rendkívül hangulatos jármű.

dolderbahn.jpg

A Dolderbahn, teljes pompájában (forrás: cash.ch)

Története 1890-ben vette kezdetét, amikor Heinrich Hürlimann helyi földbirtokos megálmodta a siklóvasutat. Az első javaslatai ugyan rendre kudarcba fulladtak, végül 1893-ban sikerrel járt, és 1895-re el is készült a Dolderbahn. Megnyitását követően étterem épült a felső állomásnál, illetve különlegességnek tekinthető, hogy az 1899-ben épült Dolder Grand Hotelt és a siklót egy elektromos villamosvonal kötötte össze, ami azért érdekes, mert a 20. század elején egyáltalán nem volt elterjedt technológia az elektromos meghajtás.

A Dolderbahn-t – Svájc semlegességének köszönhetően – a két világháború alatt elkerülték a pusztítások, és zavartalanul üzemelhetett. 1971-ben azonban elkerülhetetlenné vált a jelentős modernizáció és átalakítás. A sikló ekkor még rövidebb volt a mai hosszánál, az átalakítások során azonban a korábbi „összekötő kapcsot”, a villamost elbontották, helyette meghosszabbították a Dolderbahn-t, amely így már közvetlenül a Dolder Grand Hotelt szolgálta ki. Ezenkívül egy másik fontos átalakítás is történt: az alapkoncepción változtatva felvonóvá alakították a siklóvasutat, továbbra is polgári használatra szánva. A megújult Dolderbahn 1973-ban nyitott meg az utazóközönség előtt.

1999-ben egy másik társasághoz került át az immár felvonó üzemeltetése, majd 2004-ben ismét karbantartások következtek. Ekkor a komplett pályaszerkezetet felújították, valamint teljes renováláson esett át a két kocsija, és mind a négy állomás is. Az alsó állomás és a felső Bergstation Dolder között 1328 métert tesz meg 162 méteres szintkülönbséget leküzdve. Az út körülbelül öt percig tart, egy kocsi kapacitása pedig 100 fő.

dolder_grand_hotel.jpg

A Dolder Grand Hotel (forrás: andathousendwords.com)

A tervek szerint 2024 közepén a Stadler vagongyártó két új kocsijával váltják fel az eddigieket, mivel ahogy telik az idő, egyre nehezebb új, illetve csere alkatrészeket beszerezni. Addig azonban mindenképpen élvezhetjük a kicsit retro érzést nyújtó piros felvonót.

 

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolderbahn

https://www.hellozurich.ch/en/location/dolderbahn.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6117968808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása