Hollywood sztárja: a Los Angeles-i Angels Flight
2023. január 20. írta: Bodolai Balázs

Hollywood sztárja: a Los Angeles-i Angels Flight

Los Angeles nem csak Hollywoodról és a szüntelen napsütésről híres, hanem itt közlekedik az igazi filmsztárnak számító sikló, az Angels Flight. A város egyik ikonikus látványosságaként szerepel a U.S. National Register of Historic Places listáján, amely az ország kulturális örökségi helyszíneit gyűjti össze, valamint a negyedik helyet foglalja el a város kulturális örökségi helyszíneit gyűjtő Los Angeles Historic-Cultural Monuments listán is.

de-andre-bush-eoohqhdvep0-unsplash.jpg

A filmipar csúcsa (forrás: unsplash.com)

A világ egyik legkisebb siklója

Története a 20. század fordulóján kezdődött, amikor James Ward Eddy amerikai jogász, mérnök, polgárháborús veterán és mecénás megálmodta és megépítette az akkor már városiasodott Los Angeles első siklóvasútját. Az Angels Flight 1901. december 31-én nyitotta meg kapuit, eredetileg „Los Angeles Incline Railway” néven. Ma ismert elnevezését onnan kapta, hogy a Hill Street-i alsó állomáson egy „Angels Flight” feliratú boltív fogadta az utasokat, és amikor a kaliforniai Funding Company 1912-ben megvásárolta az előző tulajdonostól a siklót, már ez lett a hivatalos neve.

A sikló Los Angeles Bunker Hill negyedében közlekedik, és ellentétben az Egyesült Államokban szinte minden területen jellemző nagy, néha eltúlzott méretekkel, az Angels Flight minden tekintetben igen kicsi. A nyomtáv szokatlanul keskeny, csak 762 milliméter, de a pálya hossza és magassága is visszafogott méretekkel rendelkezik: a két szerelvény, név szerint Sinai és Olivet, mindössze 91 méter alatt küzd le 29 méternyi, azaz körülbelül tízemeletnyi szintkülönbséget.

Érdekessége, hogy az Angels Flight eredetileg nem a mai helyén üzemelt, hanem egy utcával arrébb. 1969-ben azonban bezárták, miután az egész Bunker Hill negyedet lerombolták, és teljesen újjáépítették. Ez a rehabilitáció elsodorta a siklót is és a Sinai-t és Olivet-t az elkövetkező 27 évben egy magánmúzeumban tárolták, egyiket kiállítva, a másikat a raktárban. A két kocsi itt várakozott, míg 1996. február 24-én ismét megnyitott az Angels Flight. A gondos tárolásnak és törődésnek köszönhetően sikerült megtartani és üzembe állítani a két eredeti szerelvényt, a pályaszerkezetet viszont teljesen újjáépítették. Új síneket és vontatókábeleket kapott, és az addig múzeumi kocsikat is modernizálták és a kornak megfelelően komfortossá tették.

angels-flight-36.jpg

Az Angels Flight (forrás: amusingplanet.com)

Hollywood csillagai között

Filmes debütálására már egészen korán, 1918-ban sor került, a „Good Night, Nurse!” című némafilmben tűnt fel. Következő „szerepét” az 1932-es „The Impatient Maiden” című drámában kapta, ahol a nyitó jelenetet az egyik kocsi belsejében vették fel. Az Angels Flight ezután tanúja volt Hollywood aranykorának, és szinte minden évben feltűnt valamilyen filmben. Egyik leghíresebb megjelenése a „Kaliforniai álom” című (eredeti címén „La La Land”) romantikus filmmusicalnek köszönhető, melyben Ryan Gosling és Emma Stone utaztak rajta.

Az Angels Flight az utóbbi százhúsz év során szinte semmit nem változott, ami már önmagában is kuriózum, az azonban talán még különlegesebb, hogy a sikló milyen szerves része a filmművészetnek. A sikló a Los Angeles-i helyi történelem megkerülhetetlen darabja, egy valódi ékszerdoboz, amely a jelek szerint még sok-sok évig fogja szolgálni a város lakosait, illetve a turistákat.

 

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Angels_Flight

https://www.angelsflight.org/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9218002950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása