Utazás a hegyek szívébe: a Pic du Jer siklóvasút
2024. október 09. írta: SikIó NapIó

Utazás a hegyek szívébe: a Pic du Jer siklóvasút

Lenyűgöző panoráma és igazi történelmi műemlék: a Pic du Jer siklóvasútja több mint egy évszázada nyűgözi le látogatóit. Lourdes városától nem messze, a francia Pireneusok lábánál található ez az 1900 óta működő technikai csoda, ami a Pic du Jer 948 méteres csúcsára visz fel. A 1,1 kilométer hosszú pályán haladó sikló egyszerre kínál izgalmas utazást és csodálatos kilátást.

102611035352overshot_1_5.jpgForrás: picdujer.com

A kis kabinnal utazva rögtön az ember szeme elé tárul a környék szépsége: a zöldellő erdők, a sziklás hegyoldalak és az ezek alatt elterülő Lourdes városa, amely a világ egyik legszentebb zarándokhelyeként ismeretes. A festői Pic du Jer hegyre vezető siklóvasút nemcsak egy közlekedési eszköz, hanem egy igazi történelmi műemlék, amelyet 1900-ban adtak át a világnak, és azóta megállás nélkül szállítja a kíváncsi utasokat a 948 méteres magasságba. A technikai bravúrként ismert siklóvasút a maga 1,1 kilométeres pályájával, meredek, akár 56%-os emelkedőivel és pazar panorámájával a francia mérnöki munka csúcsát jelenti. Az eredeti gépészeti berendezéseket a mai napig gondosan karbantartják, így egy igazán autentikus élményt biztosít azok számára, akik a régi idők technikája iránt érdeklődnek.

101450funiculaire_2.jpgForrás: picdujer.com

A hegy tetejére érve egy fantasztikus kilátópont fogadja az arra járókat, ahonnan tiszta időben akár a távoli Pireneusok vonulatai is láthatók. Nem csoda, hogy a helyiek és turisták egyaránt imádják ezt a helyet, hiszen a látvány minden évszakban lenyűgöző: télen havas hegycsúcsokban, nyáron pedig zöldellő hegyoldalakban gyönyörködhetünk. A hegy belsejében ráadásul egy lenyűgöző barlangrendszer is található, amit mindenképp érdemes felfedeznie az igazi kalandvágyóknak.

A Pic du Jer siklóvasút története emellett számos érdekességet rejt magában: a hegyet sokáig misztikus helynek tartották, és több legenda is kapcsolódik hozzá. Az egyik történet szerint a környék pásztorai szellemek jelenlétét érezték a hegyen, ezért sokáig elkerülték azt. A 19. század végén azonban a turisták érdeklődése felkeltette a figyelmet, és így született meg az ötlet, hogy siklóvasutat építsenek, amely a mai napig az egyik legkedveltebb látványosság a régióban.

054737p1077304.jpgForrás: picdujer.com

Ha tehát Lourdes közelében járunk, semmiképp ne hagyjuk ki ezt a különleges lehetőséget, hiszen a táj szépsége és a siklóutazás izgalma garantáltan maradandó élményt nyújt majd!

 

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://siklonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718704696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása